Novinky: Pridal som mapku kľúčových slov pre ľahšiu navigáciu na obľúbené lokality
Sitepoint logo

Súľovský okruh s Kubom

Mega invoatatívny názov článku, a že prečo? Lebo rovnaká trasa ako Súľovský okruh s Luciou. Kubo tam ešte nebol, ja síce viac krát, ale prečo nie. Počasie jarné, predpoveď mizerná. Na Dolniakoch horúco a väčšina strom sa zelenala, v Súľove sa na to ešte iba čakalo. Kto chce vedieť kade sme išli a čo sme videli, nech si pozrie ten starší článok 🙂 Toto píšem len z dvoch dôvodov.

Dôvod prvý

Pochodili sme toho po horách dosť, ale na zopár vecí sme šťastie nemali. Jednou z nich je vidmo, druhou je živý, voľne žijúci medveď. Rysa a vlka nespomínam, to je iný level. A hlucháňa som videl. Súľovské skaly nás ale toho hmlisto-slnečného dňa pozdravili práve vidmom, kúsok od Gotickej brány. Upozornili nás na to pri skale sediaci manželia, inak by sme to možno aj prešvihli. Podmienky ako z knižky – my na skale, pod skalou hmla, za chrbtom slnko. Takže sme pootvárali ústa od úžasu, odfotili a mali na pol hodiny vystarané o tému. Z predpovedaného škaredého dňa sme mali krásny slnečný, tuším som sa aj opálil od slnka.

Dôvod druhý

Sú veci, na rozdiel od vidma či medveďa, ktoré práve v horách vidieť nemusím. Či už sú to smeti, debili alebo mobily. Potom existujú ešte aj kuriozity, ktoré pobavia. A to sa stalo pri klesaní zo Súľovského hradu, smerom na TIM Lúka pod hradom. Kto to tam pozná – vie, kto nie – priblížim. Strmé klesanie, umelé schody z dreva a hrubých roxorov, kovové cik-cak zábradlie ako na autobusovej stanici. Blato, klzko. V strede toho klesania zrazu prízrak! Hipsterko a jeho kamoška – v teplákovom overale a snehobielych látkových teniskách (toho času veľmi moderné, musel by som vygoogliť obrázok, neviem ako sa im hovorí). No a ešte bežná bižutéria ako predĺžené mihalnice a pírsingy 🙂 Nedalo mi a spýtal som sa, či si ju môžem vyfotiť. Súhlas nepadol, tak som to nechcel robiť na drzovku. Každopádne to bolo niečo nevídané, na môj dedkovský vkus to bolo “cez” aj do Avionu…

Úsek smerom ku Kečke mal veľa pekných výhľadov, či do doliny kde sa rozprestiera Súľov-Hradná, alebo opačným smerom na zasneženú Malú Fatru. Tento okruh je v druhej časti aj trochu náročný, lebo je to ako na hojdačke – stále hore a dolu. Odporučiť ho ale môžem ozaj každému, v akejkoľvek kratšej či dlhšej forme, za ľubovoľného počasia 🙂 V prvej polovine trasy sme stretli celkom dosť turistov, v druhej ani nohy. A okolo “zrakovej pyramídy” turistov celá hromada.

1 komentár u „Súľovský okruh s Kubom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.