Novinky: Pridal som mapku kľúčových slov pre ľahšiu navigáciu na obľúbené lokality
Sitepoint logo

Veľká Fatra: Tlstá a Ostrá po druhý krát

Na veľkofatranskej Tlstej a Ostrej som bol koncom júla 2014 a stále som hovoril, že by som si to rád zopakoval. Podarilo sa to v júli 2018, išli sme len dvaja – exkolega Maťko a ja. Trasu sme z veľkej časti volili takú istú, ako predtým. Z Blatnice na Tlstú, cez Bágľov kopec na Zadnú Ostrú a Ostrú. Jediná zmena bolo, že som z Ostrej chcel ísť dolu po neznačenom chodníku okolo jaskyne.

Auto parkujeme v ústí Blatnickej doliny a vydávame sa po asfalte ku ústiu Vápennej doliny. Je príjemne chladno, ale vieme že to sa čoskoro zmení, keď začne trojhodinové stúpanie 🙂 Trochu zaváhame pri prvej modrej odbočke, kde je napísaná Tlstá, len to s nejakým dlhým časom. Je to trasa cez Konský dol a Muráň, a to sme nechceli. Po asi 700 metroch zatáčame do lesa a začína stúpanie, najskôr mierne, neskôr likvidačné. Kúsok pod jaskyňou Mažarná je stúpanie veľmi prudké, zato však kompenzované perfektnými skalami všade naokolo. V jednom momente vidíme obrovský skalný amfiteáter a zdá sa mi, že tam je už jaskyňa. Omyl, tá je ešte o kus vyššie. Nakoniec sme to tam dobojovali a išli sa schladiť dovnútra. Víta nás obrovský portál kam by sa zmestil aj kamión. Postupujeme dozadu, kde sa jaskyňa zužuje a pribúda voda a nakoniec úplne úzky otvor cez ktorý len svietime baterkami. Parí sa z nás, takí sme boli horúci z výstupu. Urobíme zopár fotiek a pokračujeme v stúpaní na Tlstú.

Mapa: http://mapy.hiking.sk

Hneď za Mažarnou nás čaká pár technických pomôcok, ale dalo by sa to preliezť aj bez nich. Dávame z hlavy dolu imaginárny klobúk pred poľským bikerom, ktorý nás predbieha s bajkom na chrbte. Tu sa nám ukazujú krásne výhľady na hrebeň Lúčanskej Malej Fatry, Maguru (nad Bojnicami) a Rokoš. Cestou sa naskytne ešte pár výhľadov, ale skál už ubúda a terén sa trochu vyrovnáva. Prechádzame pekným lesom a dlhými serpentínami stúpame stále vyššie. Po rovných troch hodinách vychádzame z lesa a dostávame sa na lúky pod Tlstou. Samotný vrchol je rozľahlý a tak trochu nezaujímavý, v porovnaní s tým, ak odbočíte z chodníka smerom na západ ku skalným bralám a strmým zrázom. Na jednom mieste cítim smrádek od zveri a veru o minútku vidím dvoch kamzíkov. Prechádzam po skalnom hrebienku a kochám sa neskutočnými výhľadmi na Ostrú ponad Konský dol, ako aj masív Tlstej. Pokračujeme teda ďalej až na vrchol, odkiaľ je zase skvelá panoráma Krivánskej Malej Fatry s mestom Martin. Dávame si obed, z batoha vyberám ruský ďalekohľad (800 gramov) a objavujem nové horizonty. Výhľad je aj na hrebeň Veľkej Fatry od Krížnej po Ostredok.

Kuk do Turčianskej záhradky

Po obede pokračujeme hrebeňom po zelenej značke, cez Ľúbenú, kde sa zase ukáže výhľad na skalné bralá na severe pri vrchu Pekárová, ako aj majestátny Lysec s vrcholovými lúkami. Prekonávame občasné skalné hrebienky, klesáme trochu a za Bágľovým kopcom pokračujeme pekným lesným hrebienkom, iba mierne zvlneným. Toto je veľmi príjemná časť pochodu, pripomína mi to trochu hrebeň Súľovských skál. Nejako sme sa doterigali až na Zadnú Ostrú, Maťko už mlel z posledného 🙂 Tak som ho nechal vydýchať skôr, ako uvidí Ostrú. Z chodníka bol super výhľad na tentokrát už väčšiu časť hrebeňa, od Krížnej až po Ploskú, či Borišov. Prehupli sme sa cez hranu kopca a ocitli sa na Zadnej Ostrej, odkiaľ je podľa mňa jedna z najfotogenickejších lokalít Slovenska.

Gýčový záber zo Zadnej Ostrej 🙂

Čnejúce sa skaly Ostrej v kontraste so sýtozelenou trávou, napravo Tlstá v plnej kráse, vľavo Drieňok a pol Slovenska ako na dlani. Zo sedielka je to už viac hore ako ďaleko (vodorovným smerom), kde lezieme po pár reťaziach a vysokých schodoch, cez skalné okno, až na vrchol. Sme tam sami, takže sušíme prepotené tričká, odjedáme niečo zo zásob a fotíme ako o život. Časovo som nám to “trochu” natiahlo, takže sa zberáme na vytrvalé klesanie o 740 výškových po neznačenom, ale poriadne vychodenom chodníčku. Po možno 100 metroch vidíme pamätník skialpinistovi, a po ďalšej stovke vstup do jaskyne, ktorý bol síce zatvorený, ale nezamknutý (tam som už pre krátkosť času iba nakukol). Chodník vedie hrebeňom asi kilometer, potom sa stáča vľavo a za pomoci mapy v mobile triafame až ku amfiteátru. Celkovo veľmi pekný chodník, neskôr lesné zvážnice, ale fakt malebné.

Kombo Tlstá a Ostrá je jednodňová jednohubka pre všetkých kochačov, len treba rátať s krutým stúpaním aj klesaním, ale je to dokonale kompenzované výhľadmi a krásou tých dvoch kopcov, skál a jaskyní.

1 komentár u „Veľká Fatra: Tlstá a Ostrá po druhý krát

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.