Novinky: Pridal som mapku kľúčových slov pre ľahšiu navigáciu na obľúbené lokality
Sitepoint logo

Karpatské skalné výhľady – Kršlenica a Čierna skala

Ak chcete jednou ranou zabiť dve muchy – mať v Malých Karpatoch výhľad na Záhorie aj na Podunajskú nížinu, dá sa to efektne stihnúť aj za pol dňa. Hľadali sme nejakú “bleskovú akciu” a rozhodnutie padlo na skaly nad Plaveckým Mikulášom – Kršlenicu, spolu s Čiernou skalou, ktorá je v úvodzovkách nad Jahodníkom.

Zdroj: https://mapy.hiking.sk

Parkujeme v ústí doliny na konci Plaveckého Mikuláša – dalo by sa ešte ďalej, ale tento krát to nemá zmysel. Nad hlavami sa nám týčia skalné bralá, kde sú aj lezecké cesty. Výstup zahájime strmo po južnom svahu cez oplotok, po výraznom chodníku ktorý vedie skalnými hrebienkami až na vrcholové bralá Kršlenice. Po chvíli stúpania vykukne na južnom obzore Plavecký hrad, kam chodievame z práce na dobrovoľnícke práce. O niečo vyššie zase vidíme z nadhľadu dolinu, ktorou vedie asfaltka až na Mon Repos. Chodník miestami traverzuje skalné útvary, my ich ale prechádzame vrchom – nie je to nijako náročné, či nebezpečné. Je to typický Malokrpatský skalný hrebienok, aké sa dajú nájsť na viacerých miestach, pravidlom ale je, že mimo značiek.

Panoramatický pohľad na Záhorie z Kršlenice

Po chvíli prichádzame na vyhliadkové miesto, kde sa pripojíme aj na oficiálnu žltú značku, odtiaľ je to na vrchol už len kúsok. Je tam jeden starší párik a neskôr prichádza aj rodinka s deťmi. Na to, aké bolo luxusné počasie, prekvapivo málo ľudí. Zjeme nejaké tyčinky a dáme si čaj z termosky a pokračujeme už po značke, smerom na Čiernu skalu. Cestou fotíme Salamandru a muchotrávky. Až po smerovník “Pod Čiernou skalou” ideme takmer po rovine, odtiaľ začína výživné stúpanie, ktoré ale nie je veľmi dlhé. Z Čiernej skaly bývajú perfektné výhľady na centrálnu časť pohoria, vidieť Skalnatú, Vysokú či Vápennú, ako aj Geldek a Jelenec, či na východe za lepšej viditeľnosti Považský Inovec a Tríbeč. Netreba zabúdať na opatrnosť, lebo pád z týchto skál by mal fatálne následky, výška dosahuje aj 30 metrov.

Pohľad na juh z Čiernej skaly

Naše kroky pokračovali mimo značiek smerom na Polámané, Ostrý kameň (nie ten, kde je hrad) a Starý plášť, kde som ja osobne ešte nebol. Terén je iba mierne zvlnený a postupujeme rýchlo. Pod Ostrým kameňom je veľmi pekne, samotný vrchol je tiež zaujímavý, trochu mi pripomínal Veľký Petrklín. Na Starom plášti si dávame obed, sú tam pekné skaly s výhľadom na Jelenec a Geldek. Po obede na slnku v závetrí pod skalou pokračujeme dosť strmo dolu až kúsok nad smerovník Kubašová. Pokračovali sme po zvážnici dolinou popod Mon Repos, okolo jazierok a upravenej studničky až ku jaskyni Deravá skala. Jaskýň je tam celkom dosť, ale táto sa stala slávna lezeckým videom Adama Ondru, na ceste s obtiažnosťou 9b a priliehavým menom Robin úd 🙂 Treba to vidieť – tú jaskyňu aj lezeckú cestu. Niečo nenormálne.

Deravá skala a Robin úd nad Kubom

Odtiaľ naše kroky vedú už len do dediny smerom ku autu. Cestou ešte vidíme výrazný chodník vedúci strmo hore cez skaly, vraj sa tade dá dostať až ku smerovníku Pod Čiernou skalou. Kúsok od auta zbadám lezcov na Kršlenici, takže Kubo hneď spriadal plány, kedy tam ísť loziť. Celá táto trasa mala 13km, s prehľadom sme ju zvládli za 4 hodiny čistého času, súhrnné prevýšenie bolo cca 700 metrov každým smerom.

2 komentáre: “Karpatské skalné výhľady – Kršlenica a Čierna skala

  • Narazila som na tvoj blog pri hladani tipov na turistiku a musim pochvalit, nasla som tu kopec inspiracie a rozsirila som si obzory. Napr. som nevedela ze niekde pri Ciernej skale je jaskyna a liezol tam Adam Ondra 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.